Szabotőreink

A boldogsággal kapcsolatos kutatások megerősítik, hogy az emberek általában röviddel a boldogságukat jelentősen növelő események vagy teljesítmények után visszaállnak az események előtti boldogság-alapszintjükre.

Hacsak nem gyengíted meg saját belső ellenségeidet – szabotőröknek fogjuk hívni őket –, ők mindent megtesznek azért, hogy hátráltassanak a boldogságodat célzó törekvéseidben.

A POZITÍV INTELLIGENCIA® az elmédben dúló szüntelen csata színterére visz. A csatatér egyik oldalán a láthatatlan szabotőrök állnak, akik tönkretesznek minden kísérletet, hogy növelni tudd boldogságodat vagy teljesítményedet. A másik oldalon a Bölcsed áll, aki hozzáfér bölcsességedhez és gyakran kiaknázatlan mentális képességeidhez.

Szabotőrjeidet és Bölcsedet fizikai agyad más-más régiói táplálják, és megerősödnek, amikor aktiválod agyadnak ezen régióit.

A szabotőrök a belső ellenségeink. Automatikus és megszokott mintáink összessége, mindegyiknek megvan a maga hangja, hiedelmei és előfeltevései, amelyek a te érdekeid ellen hatnak.

A szabotőrök egyetemes jelenség. A kérdés nem az, hogy van-e Szabotőröd, hanem az, hogy melyek a legaktívabbak és mennyire erősek. Univerzálisak – kultúrákon, nemeken és korcsoportokon átívelnek –, mert az agy túlélésre összpontosító funkcióihoz kapcsolódnak. Mindannyian korán gyermekkorban kifejlesztjük a szabotőröket, hogy túléljük az élet fenyegetettségét, mind fizikai, mind érzelmi szempontból. Felnőtt korunkra ezekre a szabotőrökre már nincs szükség, de addigra már elménk láthatatlan lakóivá váltak.

  • A Bíró a mester Szabotőr, akitől mindenki szenved. Arra kényszerít, hogy folyamatosan hibát találj magadban, másokban, és körülményeidben. Ő generálja a benend megjelenő szorongás, stressz, harag, csalódottság, szégyen és a bűntudat nagy részét. A Bíróról bővebben ebben a cikkben olvashatsz.
  • Az Elkerülő extrém módon összpontosít a pozitívra és a kellemesre. Elkerüli a nehéz és kellemetlen feladatokat, konfliktusokat.
  • A Vezérlő szorongáson alapuló igényt támaszt, hogy átvedd az irányítást, kontrolláld a helyzeteket, és saját akaratod szerint befolyásold az emberek cselekedeteit. Ha pedig ez nem lehetséges, erős szorongást és türelmetlenséget generál
  • A Hiperteljesítő állandó teljesítménytől és az elért eredményektől tesz függővé az önbecsülés és az önérvényesítés terén. Főleg a külső sikerre összpontosít, nem pedig a boldogság belső kritériumaira.
  • A Hiperésszerű intenzíven és kizárólagosan racionális nézőpontból összpontosít a dolgokra, beleértve a kapcsolatokat is. Türelmetlenné tesz az emberek érzelmei iránt, és úgy tekinti, hogy az érzelmek nem érdemelnek sok időt vagy figyelmet.
  • A Hiperéber intenzív és folyamatos szorongást okoz benned a téged körülvevő veszélyek miatt, és minden iránt ami elromolhat. Állandóan éber és soha nem tud megnyugodni.
  • Az Örömszerző arra kényszerít, hogy megpróbálj elfogadást és szeretetet szerezni azzal, hogy folyamatosan segítesz, örömet okozol, megmentesz vagy hízelegsz másoknak. Ez azt okozza, hogy szem elől téveszted saját szükségleteidet, és akár neheztelhetsz is emiatt másokra.
  • A Nyughatatlan állandóan a nagyobb izgalmat keresi tevékenységeidben, személyes elfoglaltságaidban. Nem teszi lehetővé, hogy megéld, békét vagy elégedettséget érezz jelenlegi tevékenységiddel.
  • A Szőrszálhasogató a tökéletesség, a rend és a szervezettség igényével megy túl messzire. Nyugtalanná és idegessé tesz téged és a körülötted lévőket.
  • Az Áldozat azt akarja, hogy érzelmesnek és sérülékenynek érezd magát a figyelem és a szeretet elnyerése érdekében. Ez azt eredményezi, hogy főképp a fájdalmas élményekre és belső érzésekre koncentrálsz és gyakran mártírnak tűnsz mások szemében – akik bár szeretnének, de nem tudják hogyan segíthetnek neked.

 

Micsoda szereplőgárda!  Ha kíváncsi vagy a szabotőreire, keresd az ingyenes szabotőr-kérdőív linkjét a weboldalamon.
Ahogy Shirzad írja könyvében, a negatív érzelmeknek megvan a maguk funkciója. „Néhány másodpercnyi düh, csalódottság, bűntudat vagy szégyenérzet megfelelő azonnali reakcióként adott eseményekre. Ez hasonló a fájdalom érzéséhez, amikor megérinti a forró tűzhelyet. A pillanatnyi fizikai fájdalom figyelmezteti Önt, hogy vegye le a kezét, hogy elkerülje a további sérüléseket. Néhány másodpercnyi pszichológiai fájdalom hasonlóképpen figyelmezteti arra, hogy elméjét váltsa Bölcs módba, így kezelheti a helyzetet és Szabotőreit további szorongás és sérülés nélkül. Amikor nem történik meg ez a váltás az olyan, mintha a forró tűzhelyen tartaná a kezét, és így továbbra is érezné azt a fájdalmat ami csak kezdetben volt hasznos."

✨A Pozitív Intelligencia Coaching mentális izmaid megerősítésére kínál megoldást, hogy könnyedén és gördülékenyen vehesd a kihívásokat.

✨Azt is megtudhatod, hogy építheted fel a mentális erőnlét alapjait három kritikus mentális izom megerősítésével, és így az erőegyensúlyt áthelyeztheted belső szabotőreidről (negatív énedről) belső bölcsességedre (pozitív énedre).

✨ Képzeld el, hogy nyugodt, tiszta fejű, stresszmentes és pozitív tudsz maradni még  munkád és életed legnagyobb kihívásainak kezelése közben is. Mi válik lehetségessé számodra a sikerekben, a lelki békében és a jóllétben, valamint a kapcsolataidban?

 

Pozitív Intelligencia Coaching

 #positiveintelligence #easeandflow #HelpingLeadersShine #annamariakelemencoach

 

© 2022 Positive Intelligence, LLC. Minden jog fenntartva. A Positive Intelligence, LLC előzetes írásos engedélye nélkül semmilyen formában, nyomtatott vagy elektronikus sokszorosítás nem megengedett. A POSITIVE INTELLIGENCE és a PQ COACH a Positive Intelligence, LLC védjegyei Hivatkozások a következő könyvből vettek: Positive Intelligence® 2016, Shirzad Chamine, Minden jog fenntartva