Ügyfél! Válassz!

Eldöntötted, hogy coachcsal szeretnél dolgozni. Nem tanácsadóval, nem terapeutával, nem mentorral. „Na de melyiket válasszam?” – merül fel benned a logikus kérdés.

Nem minden coach passzol minden ügyfélhez. A coaching folyamat sikere nagymértékben függ attól, hogy Te, valamint a számodra és aktuális körülményeidnek megfelelő coach egymásra leljetek.

Hadd segítsek Neked! A következő támpontok segíthetnek ebben a választásban.

Igény – Mire van szükségem?

Próbáld minél pontosabban meghatározni, mire van szükséged. Ma már – különösen az online térben – rendkívül sokféle coaching szolgáltatás elérhető, néha egészen meglepő kreativitással.

Egy specifikus témával szeretnél dolgozni? Ha igen, lehet, hogy Neked a legmegfelelőbb egy olyan coach, aki kizárólag a Te témádra, pl. karrier coachingra vagy kommunikációs nehézségekre fókuszál, ezen a területen van elmélyült és széleskörű gyakorlata.

Több, üzleti élethez köthető elakadásod, összefonódó témád van? Előreláthatólag nem egy alkalomban gondolkodsz, személyre szabott folyamathoz tervezel támogatást kérni? Ebben az esetben egy üzleti tapasztalattal is bíró business coach lehet a Neked megfelelő.

Mi az, ami számodra a legjobban működik? Csoportban feldolgozni a témáidat, vagy inkább a négyszemközti, 1 : 1 munka válik be?

Pontosítsd az igényeid ilyen és hasonló kérdések mentén! Azonosítsd be, mit szeretnél! Hidd el, értékes szűrők ezek a választáskor!

Kompetencia – Kókler, nem kókler?

Megnyugtató barátunk, kollegánk személyes tapasztalatára és ajánlására hagyatkozva választani. 

Emellett és ennek hiányában támpontot tud adni, ha a szolgáltató honlapján, LinkedIn profilján megnézed van-e egyáltalán vonatkozó képesítése. Érdekes szempont lehet az is, hogy az illetőnek csak egy képesítése van, vagy folyamatosan képzi magát? 

Több, kiváló képzést nyújtó coach akadémia, tanfolyam, posztgraduális képzés van Magyarországon. Elég dinamikusan változnak ezek a lehetőségek, érdemes az aktuális helyzetről legalább nagyvonalakban tájékozódni. 

Hadd adjak néhány támpontot: rendelkezik az illető nemzetközileg akkreditált képesítéssel?  Tagja valamely szakmai szervezetnek? Ezeknél a szervezeteknél elérhetőek nyilvános taglisták online, a coachok egyedi profiljaival. 

Kémia – Passzol, nem passzol?

A coaching meglehetősen intim műfaj. Jó esetben a coachod és közted tapintható, kölcsönös bizalom épül ki. Komfortosan kell érezd vele magad akkor is, amikor olyan érzésekről, elakadásokról, témákról beszélsz, amikről Neked jellemzően egyáltalán nem komfortos beszélned. 

A személyes szimpátia fontos, azonban azt javaslom, ne hízelgő társaságot vagy új barátot próbálj keresni, amikor coachot választasz. Kutass fel inkább egy olyan szakembert, akinek amellett, hogy fő motivációja a Neked megfelelő coaching út bejárása, ragaszkodik az őszinte és tiszta kommunikációhoz, és szükség esetén akár a támogató konfrontáció eszközét is alkalmazza.

A kialakult bizalom erős kötelék: sok ügyfél a coaching folyamat lezárása után bizonyos idő elteltével új folyamatba kezd korábbi coachával, vagy ad-hoc témákkal kér időpontot.

Emellett az is gyakori eset, hogy az ügyfél új igényeihez másik coach passzol jobban – ez is természetes, szerencsére sok jó coach szakember közül lehet választani. Találhatod magad olyan helyzetben, hogy a coaching folyamat során lesz igényed arra, hogy a megkezdett folyamatot befejezd és más coachcsal dolgozz. Ez ritkán van fókuszban, amikor egy ügyfél és coach lelkesen új folyamatba kezd.

Fontos, hogy mindkét fél tisztában legyen a különválás módjával, és azt a Coaching megbízási szerződésben egyértelműen rögzítsék. Így félreértés és az abból fakadó komplikációk nélkül haladhat mindenki a maga útján tovább.

Kis perspektívaváltás mindig segít

Én úgy hiszem, egy hiteles coach hasonló alapossággal választja ki mely ügyfelekkel szeretne és tud etikusan és hatékonyan együtt dolgozni. Az ügyfél környezetére tett hatása gyakran kézzelfoghatóbbá válik és felerősödik a coach munkája során – bevallom, én személy szerint nem minden világnézet vagy vezetői stílus erősítéséhez szeretek hozzájárulni.

Épp emiatt fontos, hogy az első alkalom teret adjon a potenciális ügyfél és coach ismerkedésének, amely után mindkét fél érett döntést tud hozni arról, hogy szeretnének-e közös munkába kezdeni. Ezt sok coach „nulladik alkalomnak” hívja, és díjmentesen ajánlja mindenféle későbbi kötelezettség nélkül – azt javaslom ilyen szolgáltatást keress.

…és végül még egy tipp: A Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) magyar tagozatának oldalán további segítséget találsz a számodra megfelelő coach kiválasztásához: Coach választás - ICF Hungary ICF Hungary (coachingfederation.hu)

 

Meghívhatom Önt egy kávéra-teára vagy on-line beszélgetésre? Várom jelentkezését!

Érdeklődöm

 

#coachingmindenkinek #fejlodnijo #coachingszubjektiv