Tér és idő operában, team coachingban

A héten két, egymástól teljesen különböző eseményen vettem részt, amelyekből mégis nagyon hasonló részlet az, ami megragadott.

A Bánk bánt szétcincáló és közelhozó Operabeavató- sorozat sokadik részébe csöppentem bele. Zseniális előadás, informatív és rendkívül szórakoztató. Régi restancia volt a külföldön töltött évek okán - örülök, hogy végre eljutottam. A Dinnyés Dániel által megosztott információözönben az is felmerült, hogy egy operában jóval több időt szentelünk mozzanatoknak, mint az életben. Egy-egy sóhaj, karleengedés akár 1 percig eltarthat, egy elköszönés és kimenetel akár 20 percig is. Mókás lenne így távozni teszem azt szerdán a munkahelyünkről.  
Mindenesetre operaelőadás nézőjeként így több idő jut arra, hogy jobban átéljük azt, ami történik, elgondolkodjunk azon ez mit is jelent. Tere és ideje lesz annak, hogy szabadabban gördüljenek gondolataink és érzelmeink, új helyeket bejárva.

A másik esemény egy mini képzés volt, ahol a Red Team Coaching cég szakemberei egy jól felépített koncepciót mutattak be, felvillantva néhány egyszerű eszközt is. Ezek egyike a Think – Write – Share beszédes névvel ellátott technika, amelyet korábban is alkalmaztam, ám most új fény vetült rá.
Bevillant, hogy pont úgy kreál teret és időt a szabadabb elmélkedéshez, mint az opera!

Az eszköz prímán alkalmazható minden olyan esetben, ahol cél lehet divergens gondolkodás ösztönzésével új szempontokat, ötleteket „kinyerni” függetlenül attól, hogy a csapat/csoport mely tagjától származik. 
Gyakori, hogy értékes gondolatok nem kerülnek megosztásra. Mert a szokás szerint hangosabb, gyorsabb – vagy épp a vezető – megmondja a „tutit”; mert az ötletgazda valamiféle konfliktusban van más résztvevőkkel vagy a vezetővel; mert az önbizalomhiány ádáz cenzor.
Holott az elérhető legjobb ötlet kiválasztása akkor lehetséges, ha az addig rejtett felvetések is az asztalra kerülnek.

Lépés 1: Think -  A csapat tagjai gondolkodjanak el egy problémán vagy kérdésen.
Egyéni, szabad gondolkodás történjék. Ne kezdjék el a gondolatokat megosztani, leírni vagy bármilyen egyéb módon kiadni magukból. 1 – 3 perc.

Lépés 2: Write – Mindenki írja le a gondolatait.
Csendben, külön-külön.
Még jobb, ha mindenki ugyanolyan lapra, írószerrel és nagybetűvel veti papírra azokat.
Online használhatunk Jamboardot, Padletet, bármmilyen egyéb digitális faliújságot.

Lépés 3: Share – Megosztás a csoporttal.
Megosztás egyesével.
Plusz figyelmet és gondolatokat hozhat, ha a lapokat előbb összegyűjtjük, megkeverjük és random újra kiosztás után történik a megosztás.

 

Így minden hang hallható lesz, az egyéni vakfoltokat a csapat bölcsessége válthatja fel.
Közös értelmezés, reflexió után gyorsabb és jobb döntések hozhatók a következő lépésekről.

Kísérletezzetek bátran ezzel az eszközzel!
Vezetőként csapatmegbeszéléseken, vagy egy projekt kezdeti szakaszában ötletelve vagy team coaching folyamatba ágyazva a csoportgondolkodásból (groupthink) való kimozdítással dolgozva.

 

Beszélgetnél, tájékozódnál a témában? Várom jelentkezésed!

 

Érdeklődöm

 

Operabeavató: https://zenehaza.hu/programsorozatok/operabeavato

Red Team Coaching: https://www.redteamthinking.com/

#HelpingLeadersShine #coachingszubjektiv #fejlodnijo #annamariakelemencoach