Pozitív Intelligencia Coaching

Shirzad Chamine, a New York Times bestseller Positive Intelligence* című könyv és a Standford Egyetem azonos című előadásainak atyja azt kutatta, hogy kerülhetünk tartósan közelebb a számunkra optimális állapothoz a teljesítmény növelése és a jóllét alkotta tengelyeken.
A Pozitív Intelligencia cselekvésközpontú és eredményfókuszú megközelítés, amely az idegtudomány, teljesítménytudomány, pozitív pszichológia és kognitív pszichológia tudományágakból is merít.

Az elménk lehet a legjobb barátunk, és a legnagyobb ellenségünk is egyben.  A Pozitív Intelligencia e két üzemmód egymáshoz viszonyított arányát igyekszik javítani. A több mint félmillió résztvevővel, 50 országot magába foglaló kutatás eredményei azt igazolják, hogy Pozitív Intelligencia megközelítéssel mérhető és növelhető a % idő, amiben elménk minket szolgál ahelyett, hogy hátráltatna. PQ, Positive Intelligence Quotient a mérőszám, ami ezt az arányt kifejezi.
A magas Pozitív Intelligencia azt jelzi, hogy képes vagy arra hatni, hogy elméd a legjobb érdekeid szerint szolgáljon és segítsen a benned rejlő lehetőségek kiaknázásában. Amikor elméd ebben az üzemmódban van, akkor például empátia, hála, kíváncsiság, kreativitás, nyugalom, tettrekészség jellemezhet.  Az alacsony Pozitív intelligencia esetén jellemző a stressz, feszültség, düh, csalódottság, szégyen, bűntudat stb. érzése.
Fentieket jól illusztrálja az a példa, amikor az elméd arra emlékeztet, hogy időben készülj fel a következő fontos megbeszélésedre, akkor bölcs jóbarátként lép fel. Amikor a találkozó hajnalán 3 órakor felébreszt és arra késztet, hogy órákig álmatlanul hánykolódj a megbeszélés miatti feszültségtől, azon őrlődve hányféle módon bukhatsz meg és sikerülhet rosszul a dolog, akkor ellenségként lép fel. Mindenféle értékteremtés nélkül stresszt okoz és ezzel szabotál abban, hogy eredményesebb és boldogabb légy.

A Pozitív Intelligencia kutatásban áttörést jelentett a faktoranalízis eredménye, amely felfedte azon alapvető tényezőket, amelyek a teljesítményre és a jóllétre egyaránt hatással vannak. Ezek a negatív válaszreakcióinkért felelős Szabotőrök, akikből 10 féle is van (Saboteurs), és a pozitív válaszreakcióinkért felelős Bölcsesség (Sage) mely 5 féleképp tud hatni.

Szabotőrünk például a magunkkal és / vagy másokkal, környezetünkkel szemben folyton ítélkező Bíránk (Judge). Ő ilyeneket szajkózhat: „Ehhez te nem vagy elég jó, úgysem fog ez menni!” „Kicsi vagy te ehhez!” „Ez a kolléga mindig is hülye volt, most is az!”. Vagy a mindig tökéletességre törekvő precíz – és közben állandó elégedetlenségünkért felelős Szőrszálhasogatónk (Stickler). A másoknak megfelelni akaró Örömszerzőnk, aki miatt nehéz nemet mondanunk egy kérésre és így a saját igényeink rendszeresen háttérbe szorulnak. A világ történéseit – és benne kapcsolatainkat is – biztonsági okból tényszerűen szemlélő és ezzel intimitás-ölő Hiperésszerűnk (Hyper-Rational).

Bölcsességünkre támaszkodva vagyunk képesek Empátiával (Empathize), a Felfedezés nyitottságával (Explore), Újítás kreativitásával (Innovate), kristálytiszta fókusszal Navigálva (Navigate), Cselekvéssel (Activate) reagálni az általunk megélt behatásokat, változásokat.

Ezek a reakciók az agyunk más területein aktívak és szokásszerű, gyakori aktivitással ezek a területek trenírozhatóak. Önuralmunk (Self-Command) tesz képessé arra, karbantartsuk azokat az idegpályákat, amelyek elménk pozitív választásait lehetővé teszik. Ezek edzésére bárhol, bármikor, akár észrevétlenül is végezhető gyakorlatok, úgynevezett PQ Rep-ek végezhetők. Ez az utolsó elem, amely teljessé teszi a Pozitív Intelligencia működési modellt.

A Pozitív Intelligencia szemléletű coachingban ezen elmélet mentén haladva dolgozunk. Angol nyelvű online kérdőív segítségével megismerjük az ügyfél adott pillanatban „legsikeresebb” Szabotőreit. A coachee célmeghatározása szerinti területre fókuszálva dolgozunk, egyebek mellett ez lehet például:

  • Stresszmenedzsment
  • Teljesítményjavítás
  • Nehéz emberek a munkahelyen / magánéletben
  • Munka/Magánélet egyensúlya
  • Vezetői szerep
  • Szülői szerep
  • Partneri szerep

Majd munkákat arra irányítjuk, hogyan tudja az ügyfél gyengíteni a Szabotőrök megjelenésének gyakoriságát és erejét. Ez után a Bölcsesség hatásának felerősítésével foglalkozunk, emellett fontos elemként az ügyfél Önuralmának erősítését támogatjuk.

Hogy tudod az élet történéseit pozitív hatású eseményként megélni?
Hogy lehet a coaching folyamatban elért pozitív változásod tartós?
Milyen módon tudod edzésben tartani mentális izmaidat?
Hogy lehet ezeket a technikákat bárhol, bármikor alkalmazni?

Ezekre a kérdésekre is szívesen válaszolok egy kávé-tea mellett, vagy online beszélgetés során. Várom jelentkezésed!

Érdeklődöm

*Könyv teljes címe: Positive Intelligence: Why Only 20% of Teams and Individuals Achieve Their True Potential and How You Can Achieve Yours

#coachingmindenkinek #fejlodnijo #coachingszubjektiv #annamariakelemencoach

 

© 2022 Positive Intelligence, LLC. All rights reserved. No reproduction, in any form, printed or electronic, is permitted without prior written permission from Positive Intelligence, LLC. POSITIVE INTELLIGENCE and PQ COACH are trademarks of Positive Intelligence, LLC.