Mentális egészség világnapja

Október 10-e a mentális egészség világnapja.

A mentális egészségé, amely képessé teszi az embereket arra, hogy megbirkózzanak a mindennapok kihívásaival, feszültségeivel. Amely lehetővé tesz, hogy felismerjék képességeiket, hogy jól tanuljanak és jól dolgozzanak, hozzájáruljanak közösségeikhez. A mentális egészség az egészség és a jóllét szerves része, és több, mint a mentális zavarok hiánya.

A WHO jelentése szerint minden nyolcadik ember él együtt diagnosztizálható mentális zavarral, köztük egyre több a serdülő és fiatalkorú. Sokuknak nincs hozzáférése hatékony ellátáshoz, mert a szolgáltatások és támogatások nem állnak rendelkezésre, nincs elég kapacitásuk, vagy megfizethetetlenek. Vagy mert a mentális zavarokhoz kapcsolódó stigmatizáció, megbélyegzés miatt nem kérnek segítséget.

A Workforce Institue reportjában az áll, hogy minden ötödik munkavállaló (20%) azt mondja, hogy a munkája negatív hatással van a mentális egészségére. 10 alkalmazottból 7 szeretné, ha cége (70%) és vezetői (68%) többet tennének mentális egészségük támogatásáért.

A munkavállalók olyan munkakörnyezetet keresnek, amely támogatja a mentális egészséggel kapcsolatos aggodalmak megosztását, és prioritásként kezeli a mentális egészség támogatását. Ahol az is elfogadható, ha valaki nincs jól, és segítséget kér.

Érdekesnek tartom Emily Harman, a Positive Intelligence amerikai kormányzati ügyfélkapcsolati igazgatójának gondolatát „Az ember a teljes énjét hozza a munkába. Önmagad egy részét nem hagyod az ajtóban, amikor munkába mész, vagy jó lenne ha nem kellene így tenned”

Egy nemrégiben tartott online képzésen Emily arról is beszélt, hogyan változtathatják meg a munkáltatók és a munkavállalók a munkahelyi mentális jólléthez kapcsolódó gondolkodásmódjukat:

  • Ne feledjük, hogy amikor munkába megyünk, még mindig emberek vagyunk.
  • Ismerjük fel, hogy az alkalmazottak mentális egészsége összefügg azzal, hogy a szervezet képes-e teljesíteni a küldetését.
  • Bátorítsuk a munkavállalói segítő programok és más mentális egészségügyi támogatások megbélyegzés nélküli használatát.
  • Ahhoz, hogy csökkentsük az önszabotálást, tanuljuk meg megérteni és megnevezni gondolatainkat és érzéseinket.

It’s OK to be not OK.

A munkavállalók szerint a vezetők nagyobb hatással vannak a mentális egészségükre, mint az orvosok, sőt még a terapeuták is, és ugyanolyan hatással vannak rájuk, mint a házastársak és a partnerek.
Mivel világszerte nagy a kereslet a rátermett, szenvedélyes és hiteles vezetők iránt - és oly nagy a nyomás rajtuk, hogy minden körülmények közepette jól vezessenek -, a szervezeteknek van értelme befektetni olyan erőforrásokba, amelyek támogatják ezeket a vezetőket és mentális egészségüket.

Források:
https://www.who.int/teams/mental-health-and-substance-use/world-mental-health-report

https://www.ukg.com/resources/article/mental-health-work-managers-and-money?ms=9828.57142857143

https://www2.deloitte.com/us/en/insights/focus/human-capital-trends.html

https://www.linkedin.com/posts/positive-intelligence-llc_worldmentalhealthday-wellnessatwork-mentalfitness-activity-7117478885075664896-wAJC?utm_source=share&utm_medium=member_desktop