"Kata, kész a lattéd!" – avagy hol működik jól a coaching?

Már a választott címsorom jól kifejezi azt a dilemmát, amely gyakori és érthető kérdése ez ügyfeleimnek, és amire véleményem szerint nincs általános, mégis minden helyzetre igaz válasz.

Az, hogy hol működik jól a coaching, függ attól, hol tud a coachee a napi rutinból kiszakadni. Van olyan hely a munkahelyén ahol nem kopognak be kollegák az ülés közben nem pásztáznak kutató tekintetek? Szüksége van az ügyfélnek egy kis rákészülésre és levezetésre az ülés után, amit például egy fél órás autóút (ha létezik még ilyen Budapesten ), épp lehetővé tesz? Esetleg pont ellenkezőleg, kényszerű vagy preferált az on-line interakció?

Ülés közben, coachként teljes figyelmem az ügyfélre és a folyamatra fordítom.  Majd’ két évtizedes multimúltamban sok időt töltöttem open office-ban, így nem okoz gondot a környezeti zajok szűrése és az ügyfélre zoomolás. 

Egy coaching üléshez sem személyes, sem on-line formában mégsem javaslok zajos, ingergazdag környezetet, mint például egy utcai séta vagy egy kávézó. A coachcsal való beszélgetés sokszor nehéz mentális munka, ahol időnként fontos az ügyfélnek intim közelségbe kerülni saját belső világával, a gondolataival – a külső stimulációk ezt megnehezíthetik. Felszínre kerülhetnek érzelmek, melyeket mélyebben meg tud élni, ha közben nem harsan fel időnként, hogy „Kata, kész a lattéd!”, vagy nem kell a többi járókelőt kerülgetni.

Személyes találkozókon jól működnek a városszerte elérhető coach és/vagy terápiás szobák. Sok, tapasztalt pszichológus és coach bérel ilyen helyiségeket, mert ezek egyrészt ülésekhez berendezett, megfelelő diszkréciót biztosító szobák, másrészt így van némi rugalmasság a lokációt illetőleg amit sok ügyfél értékel.

Jól működhet továbbá az ügyfél munkahelyén egy olyan helyiség, ahol a coachee mind mentálisan mind fizikailag zavartalanul jelen tud lenni az ülésen.

On-line beszélgetéshez is elengedhetetlen a kényelmes és zavartalan környezet, valamint olyan stabil internet és sávszélesség, ami lehetővé teszi az audio és a video zavartalan működését. Sokat segít, ha a kamerákat és fényeket úgy helyezzük el, hogy az ügyfél és a coach lássa egymás arcát, felsőtestét, karjait. Nem megoldhatatlan, de jóval nehezebb ügy a bizalomépítés, amikor csak két homlok beszélget.

Én személy szerint mind az on-line, mind a személyes coachingot kedvelem – a megfelelő körülmények biztosítása mellett. Az ügyfelem igényeihez igazodva mindkettőnek látom és ki tudom aknázni az előnyeit.

A korántsem könnyed közös “utazáshoz” elengedhetetlen az összhang a coach és a coachee között: ezért egy kellemes kávé-tea-frissítő mellett díjmentesen, kötetlenül beszélgetve döntjük el, hogy belevágunk-e együtt.

Meghívhatom Önt egy kávéra-teára vagy on-line beszélgetésre? Várom jelentkezését!

Érdeklődöm

#coachingmindenkinek #fejlodnijo #coachingszubjektiv